"Opgepast als je nu een gemiste oproep hebt van een onbekend nummer"

door: STS

De overheid waarschuwt voor een nieuwe vorm van oplichting. Daarbij word je gebeld, waarna meteen opgehangen wordt. De oplichters hopen vervolgens dat je de gemiste oproep ziet en terugbelt.

Het gaat om zogenaamde wangiri-fraude. "Deze vorm van oplichting is vernoemd naar de Japanse term 'wangiri', wat 'één keer overgaan en stoppen' betekent. De oplichters gebruiken een computersysteem dat tientallen telefoonnummers oproept. Ze laten de telefoon één of twee keer overgaan en hangen dan op", legt de FOD Economie uit.

"Bellers zien een gemiste oproep op hun telefoon van een nummer dat ze niet kennen. Het is wanneer mensen het nummer terugbellen dat de wangiri-fraude plaatsvindt. Het nummer dat wordt teruggebeld is een betaalnummer, vaak in het buitenland. Oplichters profiteren hiervan om bellers zo lang mogelijk aan de lijn te houden. En hoe langer het gesprek duurt, des te hoger de telefoonkosten voor de bellers!"

"Hebt u een gemiste oproep ontvangen van een onbekend nummer dat geen bericht heeft achtergelaten? Doe niets! Bel dat nummer vooral niet! Als het echt belangrijk is, neemt de persoon wel zelf opnieuw contact met u op."

"Wilt u toch terugbellen? Hang meteen op zodra u beseft dat u de persoon aan de andere kant van de lijn niet kent of indien die persoon onzin uitkraamt. Hoe langer het gesprek, des te hoger uw telefoonrekening zal zijn!"

"Controleer het oproepnummer als uw telefoon of mobiele telefoon dat ondersteunt. Blokkeer nummers die u niet vertrouwt op uw smartphone."