Zorgwekkende trend van online oplichting: Wie in de val trapt moet losgeld betalen

door: PMN
Facebook
Afbeelding bron: Unsplash

Er is een nieuwe zorgwekkende vorm van oplichting opgedoken. De oplichters slaan online hun slag. Het is dus opletten geblazen.

Stel je voor dat je problemen hebt met het inloggen op je Facebook-account. Je wil geholpen worden en gaat op zoek bij Google. Dan kan je oog al eens nietsvermoedend op een fakebericht vallen.

“Als je gaat zoeken op Google zie je ook een link naar de zogezegde klantendienst van Facebook in België. Je kan dan ook klikken op een link”, legt journalist Kenneth Dee uit in VTM Nieuws. “Als je dat doet kom je terecht op een website die als twee druppels gelijkt op die van Facebook.”

Oplichters doen zich voor als medeweker van Facebook om daarna je pc te blokkeren en losgeld te vragen

Alleen is het niet de echte website van Facebook. Het is een webpagina die oplichters gemaakt hebben. Op de website staat er ook een Belgisch telefoonnummer.

De journalist belde het nummer. Je krijgt dan iemand aan de lijn die Engels spreekt met een Indiaas accent. De man stelt voor om een link door te sturen. Wanneer je op die link klikt, zijn ze in staat om je computer te blokkeren en vragen ze losgeld.