Psycholoog slaat alarm: "We zijn een ongecontroleerd experiment met onze kinderen aan het doen"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Opvallend is dat bij de start van het nieuwe schooljaar heel wat Vlaamse scholen de smartphone verbieden. Leerlingen moeten die aan het begin van de dag afgeven. In Brussel en Wallonië zijn smartphones zelfs in alle scholen verboden.

En dat is geen slechte zaak, vindt psycholoog Elke Geraerts. "Hoe schadelijk is een smartphone voor het brein van jongeren?", werd haar gevraagd in 'De Afspraak' op VRT Canvas.

"Je stuurt je kind toch ook niet naar een casino? Want je vertrouwt je kind niet toe aan een gokautomaat. Maar dezelfde principes zijn er in de smartphone. En die geven we wel aan kinderen, al vanaf jonge leeftijd."

"Ik vind dat we als ouders en als leerkrachten een ongecontroleerd experiment met onze kinderen en adolescenten aan het doen zijn zonder dat we weten wat de gevolgen zijn. Het zou naïef zijn om te denken dat het geen impact heeft op de ontwikkeling van een kinderbrein of een adolescentenbrein."

Op de zetel liggen en scrollen

"Kinderen gaan veel minder ontdekken, exploreren, avontuur beleven. Ze hangen binnen op de zetel en zijn aan het scrollen. Echte connecties op de speelplaats zijn er ontzettend veel minder."