Schokkend: Zoveel duurder werd onze winkelkar op 2 jaar tijd

door: STS
supermarkt aankopen kassa
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De prijzen in de supermarkten zijn dan wel aan het dalen, toch betalen we nog steeds véél meer dan twee jaar geleden. Dat meldt Testaankoop.

De prijzen in de supermarkten zijn gedurende 15 opeenvolgende maanden gedaald. Dat is goed nieuws, maar in vergelijking met begin 2022 betalen we nog steeds aanzienlijk meer voor onze boodschappen.

"De prijzen liggen vandaag gemiddeld 27% hoger liggen dan in januari 2022, de eerste maand waarin de inflatie meer dan 2% bedroeg. De huidige prijsdaling is dus relatief", zegt Testaankoop.

Prijs van aardappelen en zuivelproducten

"De prijs van zuivelproducten is bijvoorbeeld nog steeds 29% hoger dan toen. Op de internationale markten zijn de prijzen van zuivelproducten nochtans sinds juni 2022 met gemiddeld 20% gedaald."

"Toch is 77% van de bussen halfvolle melk en 91% van pakjes jonge (Gouda)kaas in juni 2024 duurder dan in juni 2022. De gemiddelde prijsstijging sinds juni 2022 bedraagt 27% voor jonge kaas en 10% voor halfvolle melk."

"Aardappelen - een basisproduct bij uitstek – zijn dan weer 49% duurder dan in januari 2022, maar deze prijsstijgingen lijken niet naar de boeren te gaan. Het is essentieel dat onze overheden ervoor zorgen dat de markt goed functioneert, ten voordele van zowel de landbouwers als de consumenten", benadrukt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp