1+1 gratis acties onder vuur: "Hoe kan je weten of je geld bespaart?"

door: STS
Albert Heijn - supermarkt
Afbeelding bron: Photonews

Hoe kan je weten of je geld bespaart bij acties als 1+1 gratis, wanneer de prijs van het individuele product niet in de folder staat? Dat werd besproken in het Radio2-programma 'WinWin'.

"Ik kreeg een mail van een luisteraar. Hij ergert zich aan bepaalde reclamefolders", liet presentator Xavier Taveirne weten.

"1+1 gratis, de tweede aan halve prijs, dat soort acties. Het kan allemaal wel mooi zijn, maar nergens staat bij die actie de prijs van het individuele product. Hoe kan je dan weten of je geld bespaart?"

Taveirne belde voor meer uitleg met Lien Meurisse van de FOD Economie "Het is zo dat als er een korting is op een product, er altijd een referentieprijs bij moet staan. Dat is de laagste prijs die het product heeft gekregen in de dertig dagen voor de korting van start ging."

"Die referentieprijs moet altijd vermeld worden van zodra het om een meetbare korting gaat. Bijvoorbeeld 20% korting, min 10 euro korting... En dat is ook van toepassing buiten de soldenperiode."

1+1 gratis is voorwaardelijke aanbieding

"Maar er zijn een aantal uitzonderingen op, en die 1+1 gratis is zo'n uitzondering. Dat is een zogenaamde voorwaardelijke aanbieding, en dat wil zeggen dat je eerst aan een voorwaarde moet voldoen - een product kopen - om dan uiteindelijk die korting te krijgen. En die acties vallen dus niet onder die wetgeving, dus daarbij is het niet verplicht om een referentieprijs te gaan aangeven."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp