Aardappelen langer bewaren: Leg dit fruit bij je aardappelen en je hebt nooit nog uitlopers

door: WVDS
aardappel, uitlopers
Afbeelding bron: Pixabay

Aardappelen zijn een van de meest veelzijdige en geliefde ingrediënten in de keuken. Of je ze nu bakt, kookt of frituurt, ze vormen de basis van talloze heerlijke gerechten.

Maar niets is zo frustrerend als het ontdekken van uitlopers op je aardappelen wanneer je ze wilt gebruiken. Gelukkig zijn er eenvoudige en effectieve manieren om dit probleem eenvoudig te voorkomen.

Aardappelen zijn gevoelig voor licht en warmte, wat hun natuurlijke neiging om uitlopers te vormen versnelt. Daarom is het belangrijk om ze op een koele, donkere en goed geventileerde plek te bewaren. Een kelder of een koele kast is ideaal. Zorg ervoor dat de temperatuur tussen de 4 en 10 graden Celsius blijft, want bij hogere temperaturen beginnen de aardappelen sneller te ontkiemen.

Let op met uien in de buurt van aardappelen

Daarnaast is het cruciaal om aardappelen niet in de buurt van uien te bewaren. Uien geven gassen af die het ontkiemingsproces van aardappelen versnellen. Bewaar ze dus apart om dit te voorkomen.

Gebruik ook papieren of jute zakken in plaats van plastic zakken, omdat deze materialen beter ademen en vochtophoping voorkomen, wat ook bijdraagt aan het ontstaan van uitlopers.

Een appel bij je aardappelen leggen vertraagt de kiemvorming

Een andere handige tip is om een appel bij de aardappelen te leggen. Appels geven ethyleengas af, wat de kiemvorming van aardappelen vertraagt. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, omdat ethyleen rijping bevordert, maar in het geval van aardappelen helpt het juist om de uitlopers te verminderen.

Tot slot, controleer je aardappelen regelmatig en verwijder eventuele uitlopers zodra je ze ziet. Dit helpt om de rest van de aardappelen langer vers te houden. Met deze eenvoudige maar effectieve methoden kun je ervoor zorgen dat je aardappelen langer houdbaar blijven zonder ongewenste uitlopers.