Felle kritiek op plan van minister Demir: 'Einde van onze Belgische friet'

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Er klinkt kritiek op de plannen omtrent strengere mestnormen die Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) de land- en tuinbouwsector wil opleggen.

Om de waterkwaliteit te verbeteren, wil minister Demir op alle landbouwgronden naast een waterloop een zes meter brede zone zien waarop niet geteeld mag worden, meldt De Tijd.

En vanaf 2024 wil ze boeren verbieden om hun veld nog te bemesten na 1 augustus.

"Volstrekt onhaalbaar en compleet onaanvaardbaar", reageert cd&v-voorzitter Sammy Mahdi.

"Verschillende landbouworganisaties én wetenschappers van het Vlaamse Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) geven aan dat deze plannen de doodsteek betekenen voor onze Vlaamse land- en tuinbouw."

"Dit voorstel is geen basis voor een gesprek, dit is gewoon de begrafenis organiseren van onze Belgische friet en onze eigen Vlaamse voedselproductie."

"Met deze plannen dreigt elke Vlaming voor het eten op zijn bord afhankelijk te worden van het buitenland. Bovendien betekent dit het einde van vele tienduizenden jobs in de agrosector in Vlaanderen."

Demir reageert

Minister Demir reageerde via Twitter op de commotie. "Is er een revolutie op komst waarbij onze patat en frietjes op de schop gaan? Neen. We zullen inspanningen leveren voor een betere waterkwaliteit, maar op een verstandige manier. Alle artikels die iets anders zeggen, missen realiteitszin."