Valerie Van Peel getuigt over wat ze als kind meemaakte: "Er is nog iemand die het weet: de dader"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel heeft in een podcast getuigd over kindermisbruik. Een situatie die ze zelf meemaakte, van haar achtste tot haar tiende.

"Als ik spreek over wat ik heb meegemaakt, zit ik ook nog niet in detail alles te vertellen. En dat hoeft ook niet", sprak Van Peel in de podcast 'Het inzicht' van De Morgen. "Ben je nog ten aanzien van niemand in detail getreden?", werd haar gevraagd. "Nee", klonk het. "En daar ben ik ook niet alleen in, hoor."

Toen Van Peel zei dat ze ook nooit met een therapeut erover gesproken heeft, kreeg ze de vraag: "Er is niemand anders dan uzelf op deze planeet die precies weet wat er u overkomen is?" "Jawel! Er is absoluut nog iemand. De dader."

"Het trauma van kindermisbruik, en kindermishandeling denk ik trouwens ook, gaat altijd gepaard met een gigantische dosis schuld- en schaamtegevoel. Dat is heel bizar, maar je gaat dat elk slachtoffer horen zeggen. En dat kruipt in je lijf vanaf je tienerjaren, vanaf dat je begint te beseffen wat er is gebeurd. En wat je ook doet, je krijgt dat er nooit volledig uit."