Boeren willen opnieuw protesteren, maar politie krijgt duidelijke vraag

door: BVDO
Boerenprotest
Afbeelding bron: Photonews

Landbouwers willen op donderdag 14 maart opnieuw protesteren. Ze viseren daarbij vooral de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent.

Bart Dickens van Farmers Defence Force heeft zondag laten weten dat de boeren nieuwe acties plannen op 14 maart. Er zouden in de havens nieuwe filterblokkades opgesteld worden.

Voorzitter van de Port of Antwerp-Bruges Annick De Ridder (N-VA) is niet blij met die beslissing en laat in een officiële reactie weten dat ze er alles zal aan doen om de blokkades te breken.

“Ik heb begrip voor de ongerustheid van onze boeren, maar je gaat rond tafel zitten en onderhandelt. Dat heeft het merendeel van de boeren ook gedaan. Het is onaanvaardbaar dat na het gesloten akkoord een groepje radicalen zich opnieuw richting haven richt”, aldus De Ridder.

Ze dreigt naar de rechtbank te stappen als dat nodig is en al wie de wet overtreedt wil ze laten identificeren om de geleden schade maximaal op hen te verhalen.

Politie moet optreden tegen blokkades van boeren

De Ridder doet ook een opvallende oproep aan de federale regering. “Oproep ook aan het federale niveau, bevoegd voor politie, om dit keer wél op te treden”, voegt ze er nog aan toe.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vroeg bij de vorige blokkades aan de politie om de boeren te begeleiden in de blokkades, maar niet repressief in te grijpen.

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (N-VA) zegt begrip te hebben voor de boeren, maar vraagt de blokkades niet op te stellen.

“Onze havens gaan viseren, de industrie die het zelf moeilijk heeft, vind ik geen goed idee”, zei hij in de Zevende Dag. “Ze moeten oppassen dat ze het draagvlak dat er nu is zelf niet onderuithalen. We hebben elkaar nodig, de industrie en de boeren. Het zijn twee strategische sectoren die we op Europees niveau veel meer moeten versterken.”