Bart De Wever heeft zeer duidelijke mening over blokkades van boeren: "Moet mij van het hart"

door: STS
Bart De Wever
Afbeelding bron: Photonews

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft een duidelijke mening over de blokkades van de boeren. De boeren legden de jongste dagen het verkeer op meerdere plaatsen in het land lam.

De Wever bevindt zich momenteel in Ecuador, een reis in het kader van zijn strijd tegen drugs. Toch volgt hij het boerenprotest op de voet. "Uiteraard ben ik ervan op de hoogte", zei Bart De Wever op Radio 1.

"Mijn gouden regel is: als je in het buitenland bent, geef dan geen interviews over wat er in het binnenland gebeurt. Want dat aanvoelen mis je dan toch een beetje. Maar uiteraard word ik hier à la minute op de hoogte gehouden van wat er gebeurt en van eventuele blokkades die er in en rond Antwerpen zijn, en in de haven."

"Ik heb natuurlijk wel begrip voor de woede van de boeren. Ik denk dat die niet altijd juist gericht is. Als ik boer zou zijn, zou ik ook heel boos zijn. Op de regulitis die vanuit Europa komt, de veel te steile ambities, het veel te korte tijdspad."

"Maar dan moeten ze heel goed kijken wie dat in Europa allemaal heeft goedgekeurd en wie dat heeft afgekeurd. En degenen die dat goedgekeurd hebben zijn de eerste die ze in het binnenland naar de mond praten. In die zin denk ik dat hun woede beter gericht zou zijn tegen de mooipraters die nu zeggen dat ze het in Europa gaan oplossen. Het zijn dezelfde die het in Europa hebben veroorzaakt."

"Dus ja, ik heb veel begrip voor de boeren, maar niet als die gericht wordt tegen mijn partij. De woede tegen de Vlaamse regering is onterecht. Het stikstofprobleem was onoplosbaar geworden door rechterlijke uitspraken. Wat men de mensen ook heeft wijsgemaakt, dat stikstofdecreet is het allerbeste decreet dat wij konden stemmen. Het advies van de Raad van State was veel en veel strenger."

"Geen begrip voor blokkades"

"Het moet mij wel van het hart: ik heb nooit sympathie voor blokkades. Nooit. Voor geen enkele. Actievoeren kan je op veel manieren doe. Maar andere mensen gijzelen en levensgevaarlijke toestanden organiseren, de economie lam leggen... Sorry, ik heb daar nooit sympathie voor."

"En ook deze keer niet, absoluut niet. Ik vind dat dat echt niet kan. Men brengt daar mensenlevens mee in gevaar en je brengt andere mensen economische schade toe, om wat te bereiken, uiteindelijk? Daar heb ik echt geen begrip voor."