Expert is wat opgevallen aan Bart De Wever: "Hij zit aan het einde van zijn Latijn"

door: STS
Bart De Wever
Afbeelding bron: Photonews

N-VA-voorzitter Bart De Wever zit aan het einde van zijn Latijn. Die conclusie trekt de bekende politicoloog Carl Devos.

In de aanloop naar de verkiezingen werd er dinsdagavond een eerste debat georganiseerd met de voorzitters van de verschillende (Vlaamse) politieke partijen. Bart De Wever liet zich opvallen met een uitspraak.

"Ik vraag alleen maar respect voor de Vlaamse democratie. Is het de bedoeling van de Vlaamse centrumpartijen om opnieuw zonder meerderheid in Vlaanderen en dus dominant met Paul Magnette in een federale regering te stappen? Ik zou daar eens een duidelijk 'nee' op willen horen", sprak De Wever.

De Wever stelt een Vlaamse meerderheid in de volgende federale regering als absolute eis én koppelt daar de Vlaamse regeringsvorming aan. "Als die partijen zo verdergaan en de Vlaamse meerderheid niet respecteren, dan kan men Vlaams niet meer op mij rekenen", sprak De Wever, waarmee hij de deur op Vlaams niveau openzet voor een coalitie met Vlaams Belang.

Politicoloog Carl Devos stelt zich vragen bij het dreigement. "Wat als N-VA en Vlaams Belang in Vlaanderen gewoon geen meerderheid halen? Zo’n meerderheid was er nog maar in één peiling. Als die meerderheid er niet is, kan De Wever niet meer dreigen", vertelde hij aan Het Nieuwsblad.

"Dit is toch niet de sterkste strategie en creëert een beeld van iemand die aan het einde van zijn Latijn zit of zegt: 'Pas op of ik doe een ongeluk'."