Binnenkort grote verandering in treinstations? "Door schuld van zwartrijders"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Er zit mogelijk een grote verandering aan te komen in de treinstations. Die zou dan het gevolg zijn van de vele zwartrijders die niet betalen voor een treinticket.

"In 2023 stelde de NMBS 497.000 keer zwartrijden vast. Dat leidde tot 55.387 administratieve boetes die werden opgelegd op basis van 'een inbreuk vervoerbewijs'. In de andere gevallen werd een minnelijke schikking ter plekke voorgesteld", deelt N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman mee. Hij vroeg die cijfers op.

"Een getal dat natuurlijk een onderschatting is van het reële aantal, dat mogelijk nog veel hoger ligt. De NMBS schat dat het verlies dat ze leidt door zwartrijden 26 miljoen euro bedraagt. In 2023 verkreeg de spoormaatschappij wel 2,6 miljoen euro aan boetegeld, maar dit betrof eveneens bedragen van boetes sinds 2019."

De oplossing bestaat er volgens de N-VA in om treinstations uit te rusten met toegangspoortjes. "De NMBS loopt een pak aan inkomsten mis ten gevolge van zwartrijden. Het installeren van toegangspoortjes in de grote stations, zoals in vele Europese hoofdsteden, kan dat verhinderen. Wie geen ticket heeft, moet niet op het perron zijn", vindt Roggeman.