Parket waarschuwt: "Toename van oplichting bij deze hersteldiensten"

door: STS
loodgieter
Afbeelding bron: pexels

Er is een toename in het aantal oplichtingen via het internet, door malafide noodhersteldiensten. Dat heeft het parket van Oost-Vlaanderen vastgesteld.

"Naar aanleiding van een succesvolle tussenkomst in een concreet dossier wensen we te wijzen op de gevaren van malafide noodhersteldiensten", zegt het parket. "Een mogelijke bende die zich uitgaf als loodgieters en over gans Vlaanderen tientallen slachtoffers maakte, kon opgespoord en geïdentificeerd worden."

Het onderzoek leidde tot een huiszoeking bij een 28-jarige Nederlander uit Lochristi. Op 26 april jongstleden werd de man voor de onderzoeksrechter geleid en aangehouden. Later bevestigde de raadkamer zijn aanhouding.

Loodgieter, schoorsteenveger of slotenmaker

"De feiten doen zich voornamelijk voor wanneer burgers plots dringend beroep dienen te doen op gespecialiseerde hulp van loodgieters, schoorsteenvegers, ongedierteverdelging, slotenmakers, enzovoorts."

"Via een zoektocht op het internet komen particulieren bij een noodhersteldienst uit die belooft binnen enkele uren ter plaatse te zijn, vaak voor slechts een kleine prijs. Eens ter plaatse worden exorbitante prijzen aangerekend voor het geleverde werk."

"Of wordt het probleem zogezegd geïdentificeerd, maar blijkt bijkomend materiaal nodig te zijn om herstelling uit te voeren. Er moet een aanzienlijk voorschot betaald worden, maar na betaling vertrekt de hersteller, om nooit meer terug te keren."