Slecht nieuws over de lonen van deze werknemers: Lichte daling

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Er is een opvallende verandering merkbaar aan de lonen van bepaalde werknemers. Het gaat om een lichte daling van de lonen van starters.

Voor het eerst in vier jaar tijd verdienen starters wat minder, blijkt uit een analyse van rekruteringsspecialist Hudson, dat deel uitmaakt van de Randstad Group.

Een starter die als master afgestudeerd is krijgt een mediaan basissalaris van 2.845 euro bruto, zo blijkt uit de cijfers. Voor een starter die als bachelor afgestudeerd is, is dat 2.739 euro. In 2023 ging het nog om 2.929 euro en 2.761 euro.

Voor starters betekent het kiezen wanneer ze gaan solliciteren voor die eerste job. "Je kan niet én het hoge loon én veel telewerk én de wagen én dicht bij huis werken vragen", vertelde professor Arbeidseconomie Stijn Baert aan Het Nieuwsblad.

Verschil tussen grote bedrijven en kmo's

Baert ziet wel een verschil tussen grote bedrijven en kmo's. Bij de grote bedrijven worden er wel nog hoge starterslonen aangeboden en bedrijfswagens gegeven. "Vooral de kleinere kmo’s kunnen daar moeilijk nog tegen opboksen."

Hij geeft starters nog een belangrijke tip: "Wat veel belangrijker is: begin in de juiste job. Ga niet onder je niveau aan de slag omdat de economie iets minder draait. Het is heel moeilijk om vervolgens terug op niveau te geraken."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp