Krijgen oudere werknemers straks minder loon? Werkgevers willen grote verandering doorvoeren

door: STS
Werken - arbeiders - werf
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Het grote merendeel van de werkgevers wil een grote verandering doorgevoerd zien worden. Ze willen dat het systeem van anciënniteit afgeschaft wordt, zo blijkt uit een bevraging van sociaal secretariaat Acerta.

Drie vierde van de werkgevers in ons land willen af van het systeem waarbij werknemers automatisch meer gaan verdienen naar gelang hoelang ze bij een bedrijf werken. De werkgevers vinden dat sommige oudere werknemers door hun anciënniteit te veel verdienen voor de prestaties die ze leveren.

"Door de anciënniteitsbarema's gaan oudere werknemers steeds meer verdienen. En werkgevers stellen vast dat de loonkost van die oudere werknemers vaak niet in verhouding staat tot het resultaat van de medewerker", zei verloningsexpert Kathleen Bracke van Acerta op VTM.

"De werkgevers willen graag bijkomend gaan verlonen op prestaties en competenties van de medewerkers, en ervaring enkel vooral in de eerste jaren laten meespelen, wanneer een werknemer snel groeit in zijn functie."

Vakbonden zijn tegen afschaffing anciënniteit

Of de anciënniteit afgeschaft wordt is nog maar de vraag. De kans lijkt klein omdat er een akkoord moet zijn met de vakbonden, en die zijn tegen de afschaffing. "Het zou leiden tot willekeur op de werkvloer, grote loonsverschillen tussen collega's en het is vooral een besparing voor werkgevers", viel te horen op de commerciële zender.

Volg Redactie24 nu op Instagram