"Bingo voor inbrekers": Politie waarschuwt vakantiegangers en geeft gouden raad

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Het is zomervakantie en veel mensen zijn dan niet thuis. Ze gaan op vakantie, of gaan op citytrip of doen een andere uitstap. Het moment waarop inbrekers hun slag kunnen slaan, zeker wanneer ze weten dat er niemand thuis is.

De lokale politie van Schoten geeft daarom enkele preventietips: "Berg werkmateriaal op, geef je woning een bewoonde indruk, laat iemand de brievenbus leegmaken, vertel je buren dat je er niet bent en vraag vakantietoezicht aan bij de politie."

Maar net zo belangrijk is het om op te passen met vakantiefoto's en sociale media, benadrukt de politie: "Inbrekers maken gebruik van deze platformen om te checken waar de kat van huis is."

"Wees voorzichtig met het delen van vakantiefoto's op sociale media terwijl je nog met vakantie bent. Je weet niet wie je berichten bekijkt. Je volgers hebben misschien niet allemaal de beste bedoelingen."

Criminelen scrollen doorheen hashtags

Inbrekers gaan op sociale media ook doelgericht op zoek naar slachtoffers. Ze zoeken bijvoorbeeld naar berichten met hashtags zoals #vakantie of #spanje. "Deel jij een foto van jezelf onder de Spaanse zon? Criminelen scrollen doorheen hashtags en botsen steeds vaker online op potentiële doelwitten."

"Deelde je in het verleden ook nog eens een foto van je designertas of nieuwe ring? Bingo voor inbrekers. Deel je foto's pas wanneer je terug in het land bent."