Drastische maatregel tegen hondenkweker wegens wantoestanden: "Wie niet horen wil, moet voelen"

door: STS
Hond
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft drastisch ingegrepen tegen een hondenkwekerij/dierenpension. De erkenning werd ingetrokken nadat er wantoestanden aan het licht waren gekomen.

De erkenning van hondenkwekerij en dierenpension Van Emlo in het Antwerpse Breendonk is ingetrokken. "Er werden de voorbije jaren tijdens verschillende controles ernstige problemen met het dierenwelzijn vastgesteld", laat bevoegd minister Weyts (N-VA) weten.

"Zo stonden de dieren soms gewoon op roosters in plaats van op geschikte vloeren. Het was te koud in de dierenverblijven en verschillende hokken waren ook nog eens vuil en nat, waardoor honden natte poten en een natte vacht hadden. Er werden onverzorgde, ondervoede en onrustige dieren aangetroffen."

"Dit is een beroepskweker en een professionele pensionhouder, maar dierenwelzijn gaat boven economische belangen", vindt Weyts. "Wie niet kan of wil voldoen aan onze voorwaarden, mag geen dieren meer kweken of een pension uitbaten."

"Dan is sluiting de enige optie"

"We geven kwekers en pensionhouders altijd eerst de kans om dingen in orde te maken, maar sluiting is de enige oplossing als men na meerdere waarschuwingen in de fout blijft gaan. Wie niet horen wil, moet voelen".

Deze hondenkweker en dierenpensionhouder mag nu minstens twee jaar geen nieuwe erkenning aanvragen. In totaal trok Ben Weyts al zo'n 70 erkenningen van kwekers in. Alleen dit jaar al staat de teller op meer dan tien.

(Archieffoto)