Zijn vlees en melk nog veilig voor consumptie? "Het virus schuift nu wekelijks 20 km op in het land"

door: STS
FAVV
Afbeelding bron: Photonews

De opstoot van het blauwtongvirus bij koeien en schapen neemt grotere proporties aan. Het aantal gevallen is in een paar dagen tijd verdubbeld.

Blauwtong is een virale aandoening die overgedragen wordt via knijten of kleine muggen. Besmette dieren krijgen plots koorts, een gezwollen tong en pijnlijke gewrichten. Een besmetting kan dodelijk zijn. Er zijn nu al 56 gevallen bekend, een verdubbeling in drie dagen tijd.

Het FAVV roept landbouwers op om hun dieren te laten vaccineren. "We verwachten deze zomer nog tientallen besmettingen, en september en oktober zijn ook niet uit te sluiten", verklaarde Hélène Bonte van het FAVV op VRT 1.

"Het is wel een virus dat wekelijks toch een twintig kilometer kan opschuiven in het land, waardoor we een groot aantal besmettingen verwachten deze zomer."

Is het blauwtongvirus gevaarlijk voor de mens?

Voor schapen kan het virus dodelijk zijn, maar hoe zit het met mensen, werd Bonte gevraagd. "Blauwtong is voor mensen niet gevaarlijk", zegt zij. "Niet door gestoken te worden door die knijten, maar ook niet door het consumeren van vlees of melk van besmette dieren."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp