Personeel van Pakawi Park in rouw: "Afscheid moeten nemen, zijn toestand ging snel achteruit"

door: STS
Verdriet - rouw - wenen
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

In Pakawi Park heerst een rouwstemming. Het personeel en de vaste bezoekers hebben afscheid moeten nemen van een van de dieren.

Het gaat om Ollie, een woestijnlynx die sinds 2013 in het dierenpark verbleef. "Op 16 juni 2009 werd Ollie, onze geliefde woestijnlynx, geboren. In 2013 kwam hij bij ons in de dierentuin terecht vanuit een andere zoo, en al snel veroverde hij de harten van zowel onze dierenverzorgers en bezoekers en werd zo al snel een vaste waarde in het park", schrijft Pakawi Park op Facebook.

"In oktober 2023 merkten onze verzorgers dat Ollie zich niet goed voelde; hij braakte en had diarree. Dit baarde ons zorgen, dus schakelden we snel de hulp in van onze dierenartsen."

Dagelijkse injecties

Er werd diabetes vastgesteld bij het dier. "Ondanks de intensieve zorgen, extra inspanningen en de hoge medicatiekosten die gepaard gaan met de behandeling van diabetes, besloten we unaniem om Ollie de beste zorg en alle kansen te bieden."

De woestijnlynx kreeg dagelijks twee injecties met insuline, om 09.00 uur 's ochtends en om 21.00 uur 's avonds. "De verzorgers kwamen 's avonds speciaal terug naar het park om Ollie zijn injectie te geven. Van teamwork en toewijding gesproken!"

Revolutionair middel tegen diabetes bij katten

In april kwam er een revolutionair middel op de markt om diabetes bij katten te behandelen door middel van het toedienen van een siroop, slechts éénmaal per dag. "Ollie was de eerste katachtige in een dierentuin die dit product mocht gebruiken! Hij is dus een echte pionier van zijn soort!"

"Helaas ging zijn toestand hierna achteruit. Zijn diabetes bleek perfect onder controle, maar hij had een verminderde eetlust, verloor gewicht, braakte opnieuw en had soms last van diarree." Een echografie wees uit dat het dier een ontsteking van de alvleesklier had.

Euthanasie, omringd door al zijn verzorgers

Een aanvullende therapie bracht weinig resultaat en de eetlust van het dier bleef verminderen. "Na grondig overleg met de dierenverzorgers, dierenartsen en de directie, werd de moeilijke beslissing genomen om Ollie te euthanaseren, omringd door al zijn dierenverzorgers."

"Ollie bereikte de respectabele leeftijd van bijna 15 jaar, wat uitzonderlijk is voor een woestijnlynx. Zijn levensverhaal en de band die hij met ons allemaal creëerde, zullen we altijd koesteren. Ollie was een geliefde en onvergetelijke bewoner van onze dierentuin, en zijn nalatenschap zal voortleven in de harten van iedereen die hem kende."