Schokkende ontdekking over producten die we kopen: "Risico voor gezondheid van consument"

door: STS
Supermarkt - Colruyt
Afbeelding bron: Photonews

Het Voedselagentschap heeft tijdens een gerichte nationale controleactie een schokkende ontdekking gedaan. Bij meer dan de helft van de controles bleek het product niet in orde.

Er werd gecontroleerd op de correcte etikettering van voorverpakte levensmiddelen. Het FAVV stuurde daar in juni circa 150 inspecteurs voor op pad, naar meer dan 1.240 handelaars.

Nu zijn de resultaten bekendgemaakt, en ze vallen tegen. "Uit 53% van de controles bij handelaars bleek dat één of meer etiketten niet voldeden aan de Europese regels en er dus verplichte vermeldingen ontbraken."

"In ongeveer 20% van de gevallen vormden de vastgestelde tekortkomingen ook een effectief risico voor de gezondheid van de consument."

Waarschuwingen en processen-verbaal

"Bij een derde van de ongunstige controles was de houdbaarheidsdatum niet correct vermeld, in meer dan 22% van de gevallen ontbrak de ingrediëntenlijst en bij 20% werden de allergenen niet vermeld. Daarnaast bleek bij bijna 24% dat het etiket niet was opgesteld in de taal van het taalgebied waarin het product werd verkocht."

"In 36% van de gevallen werd er een waarschuwing gegeven, in 17% van de gevallen werd een proces-verbaal opgesteld."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp