Zorg dat je er geen vergeet: al deze documenten moet je verplicht bij hebben als je met de wagen rijdt

door: MRO
auto documenten politiecontrole
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Iedereen weet wel dat je je rijbewijs bij moet hebben als je met de wagen rijdt, maar er zijn wel meer documenten die je altijd bij moet hebben. Deze documenten zijn wettelijk verplicht en zorgen ervoor dat je bij een controle snel kunt aantonen dat jij en jouw voertuig aan alle vereisten voldoen. 

Als je in België rijdt moet je altijd je rijbewijs en identiteitskaart bij hebben. Daarnaast moet je ook het verzekeringsbewijs hebben. Dit is de groene of witte kaart die afgegeven wordt door uw verzekeraar en waarmee je kan aantonen dat het voertuig verzekerd is.

Verder moet je het inschrijvingsbewijs kunnen tonen. Dit  werd afgeleverd door de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) en bevestigt de officiële registratie van uw auto in België.

Ook het gelijkvormigheidsattest moet je bij je hebben. Dat wordt afgeleverd door de constructeur van uw auto en bevestigt dat uw voertuig overeenstemt met de Europese normen voor voertuigen.

Ten slotte moet je het keuringsbewijs van het voertuig bij hebben. Dit wordt afgeleverd door de technische keuring en is het bewijs dat uw voertuig veilig is bevonden voor gebruik op de weg.

Het niet bij zich hebben van deze documenten kan leiden tot boetes en juridische problemen. Zorg er dus voor dat je deze documenten in jouw voertuig bewaart en dat ze gemakkelijk toegankelijk zijn voor het geval dat je ze moet presenteren.