Op reis naar buitenland? Zo kan je online met je gsm zonder je blauw te betalen

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Wat als je naar een ver land op vakantie gaat, de Verenigde Staten, of een Aziatisch of Afrikaans land? Hoe kan je dan data gebruiken op je gsm zonder je blauw te betalen?

In het buitenland is het opletten met het gebruik van mobiele data, toch in landen die geen EU-land zijn. Anders zou je wel eens een gepeperde rekening kunnen ontvangen. Maar tegelijk wil je op vakantie toch gebruik maken van data. Daar zijn oplossingen voor.

"Er zijn enkele opties. De makkelijkste is bij je eigen operator zoeken naar een datapas", zei Pieterjan Van Leemputten, journalist bij Data News, in het Radio2-programma 'WinWin'.

"De meeste operatoren bieden dat aan. Dat kan bijvoorbeeld voor een aantal populaire bestemmingen zijn, zoals de VS of Turkije. Dat zijn landen buiten de EU waar best veel Belgen heen gaan."

"Dat zijn niet per se de goedkoopste oplossingen, maar dan ga je voor 20, 30 of 40 euro - afhankelijk van wat ze aanbieden - een bepaald volume krijgen. Laten we zeggen één of twee gigabyte, wat heel vaak genoeg is voor de noodzakelijke dingen."

"Dat is het eenvoudigste. Je kan dat via de app van je operator of op de website gewoon bijbestellen en dat komt op je factuur. Je betaalt wel iets, maar niet honderden euro's."

Simkaart kopen

"Mijn favoriete keuze is een simkaart kopen op een luchthaven in het buitenland. Telkens wanneer ik buiten de EU ga voor werk of vakantie en ik daar langer ben dan een dag of twee, drie, ga ik naar een lokale operator."

"Stel je gaat naar Vietnam of naar de VS: zoek even op welke operatoren daar zijn. Welke zijn de grootste? Die hebben vaak het beste netwerk. En in heel veel gevallen kan je op de luchthaven al een simkaart kopen. De ervaring leert mij dat die iets duurder zijn dan wanneer je dat in de stad doet."

Volg Redactie24 nu op Instagram