Man die zeven minuten "dood" was vertelt wat hij zag: "Ben niet bang om te sterven"

door: STS
Ziekenhuis - infuus
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Een man die een hartstilstand en een beroerte kreeg en zeven minuten lang "dood" was, kon alsnog gered worden door artsen. Nu vertelt hij wat hij zag "aan de andere kant".

De man, een astronoom, belandde in maart in het ziekenhuis omdat hij kortademig was. Er werd ontdekt dat hij een longbloeding had, en vervolgens kreeg hij een hartstilstand.

"Het duurde zeven minuten voor de artsen mijn hart weer op gang konden krijgen. Tijdens die zeven minuten kreeg ik een beroerte omdat mijn hersenen onvoldoende zuurstof kregen", citeert The Mirror hem.

"Toen ik wakker werd, was ik geïntubeerd en gedurende twee dagen slechts half bij bewustzijn. Ik ben niet bang om te sterven, niet het minste beetje", zegt hij nu.

Bergen, beekjes, bossen en wolken

De man vertelt wat hij zag toen hij tussen leven en dood zweefde. "Ik zag een serie van drie ovale ellipsen, één voor één, gewoon hangend in een zwarte ruimte. De ellipsen stonden allemaal rechtop, alsof ze aan een touwtje hingen, maar dat was niet zo. Ze hadden allemaal een dikte, als een ring. Op de binnen- en buitenkant van de eerste ellips zag ik bergen, beekjes, bossen en wolken."

“Eerst waren ze mooi, maar toen begonnen ze een gele tint te krijgen en te vervagen. Het werd vervangen door een tweede ellips, die een hete ring van ijzer was, zo heet dat er langzaam stukjes ijzer uit afbrokkelden. Ik neem nu aan dat dit het moment was waarop ik een hartstilstand kreeg."

Prachtige wolken als van de mooiste zonsopgang of zonsondergang

"Plotseling lichtte het beeld op, om de derde ellips te onthullen, die bedekt was met prachtige wolken die lichtroze en blauw waren, als van de mooiste zonsopgang of zonsondergang. Ik geloof dat mijn hart toen weer begon te kloppen."

"Toen ik weer bij bewustzijn kwam, bleven die drie ellipsen stevig in mijn geheugen gegrift. Toen ik dagen later te horen kreeg over mijn hartstilstand en beroerte, begon het me allemaal duidelijk te worden."

Geen tunnel met licht

De astronoom zegt dat hij had bestudeerd hoe Kepler ontdekte dat de banen van de planeten ellipsen zijn, en geen cirkels, en dat hij zich daardoor - zonder het te willen of te beseffen - aan die vorm vastklampte.

“Dat is alles wat ik zag. Geen tunnel van licht of gelukkige overleden familieleden die me verwelkomden. Ik denk dat dat dromen is, en sterven weerspiegelt wat op dat moment het meest toegankelijk is in je geest. Je geest vertelt je er een verhaal over. Ik was nooit bang tijdens mijn beproeving, ik was gewoon een emotieloze waarnemer."

De man stelt het nu goed. "Verbazingwekkend genoeg is het enige blijvende effect een licht verminderde capaciteit van mijn kortetermijngeheugen."