Waarom je was soms muf ruikt en hoe je het oplost

door: WVDS
wasmachine
Afbeelding bron: pexels

Het is teleurstellend om gretig je pas gewassen kleren uit de wasmachine te halen, om vervolgens een muffe geur te ontdekken. Het is zeker niet de frisse, schone geur die je verwacht van een kledingstuk dat net uit de was komt.

Waarom ruikt je was muf na het wassen?

De muffe geur in je was kan door verschillende oorzaken ontstaan, maar de meest voorkomende is een opeenhoping van bacteriën en schimmels in je wasmachine. Deze micro-organismen houden van vochtige omstandigheden.

Als je wasmachine niet de kans krijgt om uit te drogen tussen wasbeurten, kan dit een ideale omgeving voor de groei van bacteriën en schimmels worden. Bovendien worden veel wasmachines tegenwoordig op lagere temperaturen ingesteld om energie te besparen, maar dit kan er juist voor zorgen dat bacteriën en schimmels niet volledig worden geëlimineerd.

Daarnaast speelt de manier waarop je je kleding na het wassen bewaart ook een grote rol. Wanneer kleding in een koude, vochtige ruimte wordt gedroogd of te lang in de wasmachine blijft zitten, kunnen opnieuw bacteriën en schimmels groeien die die muffe geur veroorzaken.

Het is dus duidelijk dat vochtigheid en kou de grootste vijanden zijn wanneer je hoopt dat je kleding fris ruikt na een wasbeurt. Gelukkig kunnen deze problemen met enkele voorzorgsmaatregelen worden vermeden.

Simpele manier om bacteriën te doden én uit je machine te spoelen

Ten eerste is het goed om je wasmachine regelmatig te reinigen. Er zijn diverse wasmachinereiniger op de markt, maar een mix van azijn en soda kan ook wonderen doen. Laat de machine op de hoogste temperatuur draaien met deze mix en zonder wasgoed. Dit kan helpen om zowel bacteriën als schimmels niet alleen te doden, maar ook om ze uit je machine te spoelen.

Ten tweede: was je kleren op de hoogst aanbevolen temperatuur volgens het wasetiket. Dit kan helpen om bacteriën en schimmels die zich in je kleding hebben genesteld, te doden.

Ten derde, probeer je was zo snel mogelijk na het wassen op te hangen. Als het niet mogelijk is om de was buiten te drogen, zorg dan voor een warme en droge ruimte binnen.

Tot slot, als je kleding na het nemen van deze maatregelen nog steeds muf ruikt, kan het zijn dat de geur is ingebed in de stoffen. In dat geval kan het helpen om de kledingstukken in de wasmachine te laten weken in een mix van water en baking soda voordat je ze wast.

Tags wassen