Wees voorzichtig wanneer je linnen kledij wast: Op deze manier beschadig je het

door: WVDS
linnen
Afbeelding bron: Pixabay

Linnen kleding wordt steeds populairder in de modewereld. Er is niet alleen een toenemende vraag naar duurzame stoffen, maar linnen heeft ook een ontspannen, tijdloze elegantie die past bij veel verschillende stijlen. Maar linnen vereist wel een specifieke zorg om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten.

Eerst even kort over linnen. Het wordt gemaakt van de vlasplant en staat bekend om zijn duurzaamheid. Het is een natuurlijke vezel die ademend, lichtgewicht en absorberend is, waardoor de stof perfect is voor warme zomerkleding.

Geef linnen extra aandacht: Let op deze zaken bij het wassen van linnen

Eigen aan linnen is dat de stof wel sneller kreukt dan bijvoorbeeld katoen, en dat het wat extra aandacht vereist bij het wassen en drogen. Geluktig is het wassen van linnen kleding helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Hier volgen enkele tips om je linnen kleding schoon en fris te houden:

1. Lees het wasetiket: Voordat je begint met wassen, zorg ervoor dat je het wasetiket op je kledingstuk leest. Sommige linnen items zijn namelijk ‘dry clean only’, en het is belangrijk om dit te respecteren om je kleding niet te beschadigen.

2. Handwas versus machinewas: Linnen kleding kan zowel met de hand als in de machine gewassen worden. Als je ervoor kiest om je linnen kleding in de machine te wassen, gebruik dan een zacht programma op een lage temperatuur. Het gebruik van een waszak kan ook helpen om de kleding te beschermen.

3. Gebruik een mild wasmiddel: Linnen heeft een natuurlijke pH-balans en het gebruik van een mild, zacht wasmiddel kan helpen om de vezels te behouden.

4. Niet centrifugeren: Het centrifugeren kan de linnen vezels beschadigen. Kies daarom liever voor een lagere centrifugeersnelheid.

5. Natuurlijk drogen: In plaats van je linnen kledingstukken in de droger te stoppen, laat ze aan de lucht drogen. Dit voorkomt krimp en helpt de vezels van het weefsel te behouden.

6. Strijk op hoge temperatuur: Terwijl de meeste kledingstukken op een lage temperatuur gestreken dienen te worden, is linnen een uitzondering. Je kunt het het best op een hoge temperatuur strijken, terwijl de stof nog enigszins vochtig is.

Samengevat: het is een goede investering om je tijd te nemen om te leren hoe je je linnen kleding kunt verzorgen. Linnen is een prachtige, duurzame stof die een leven lang meegaat, als je er maar goed voor zorgt.