Geef bacteriën geen kans: Je vaatdoek alleen reinigen is niet voldoende

door: WVDS
vaatdoek, paprika
Afbeelding bron: Pixabay

Het reinigen van je vaatdoek is ontzettend belangrijk om de verspreiding van bacteriën en ziektekiemen te voorkomen. Dat geldt vooral bij het gebruik in de keuken, waar de doek in contact komt met voedselresten en ander vuil.

Hoe maak je een vaatdoek hygiënisch schoon?

Een vaatdoek kan eenvoudig hygiënisch schoon worden gemaakt met gebruik van de wasmachine. Hoewel de verleiding groot kan zijn om de doek gewoon bij de rest van je was te gooien, is het beter om hem te wassen op een hoge temperatuur van ongeveer 60 graden Celsius. Op deze manier dood je de meeste bacteriën en ziektekiemen. Voeg een beetje bleekmiddel toe aan je was als je extra zeker wilt zijn dat alle bacteriën worden gedood.

Zorg er ook voor dat je een vaatdoek regelmatig vervangt. Als je doek ruikt of zichtbaar vies is, is het tijd om hem in de was te doen en een verse doek te pakken. Zelfs als dat niet het geval is, moet je je doek om de dag vervangen.

Een andere methode is om je vaatdoek in de magnetron te steriliseren. Maak je vaatdoek eerst nat, wring hem uit en leg hem in de magnetron. Zet deze vervolgens twee minuten op vol vermogen. Let wel, de doek moet vochtig in de magnetron worden gelegd en je moet voorzichtig zijn wanneer je de vaatdoek eruit haalt, want deze kan heet zijn.

Let op, reiniging alleen is niet voldoende

Reiniging alleen is niet voldoende. Zorg ervoor dat je vaatdoek na elke schoonmaak grondig wordt gedroogd. Een vochtige doek is namelijk een uitstekende broedplaats voor bacteriën. Hang je vaatdoek op aan de lucht om hem te drogen en vouw hem niet dubbel om het drogen te versnellen.

Door je vaatdoek regelmatig en grondig schoon te maken, verminder je de aanwezigheid van ziektekiemen in je keuken en zorg je voor een veilige en gezonde kookomgeving. Met deze praktische tips is een hygiënisch schone vaatdoek altijd binnen handbereik en draag je bij aan het behoud van je keukenhygiëne.

Tags wassen