Hagen groeien dit seizoen opmerkelijk snel: let op wanneer je snoeit

door: WVDS
park, tuin, hagen, snoeien, plantvormen
Afbeelding bron: Pixabay

Door het veranderende weer van de afgelopen tijd zijn hagen sneller gegroeid dan normaal. Dit betekent dat je deze mogelijk vaker moet snoeien dan gewoonlijk.

Maar is al dat snoeien eigenlijk wel goed voor je haag? En bestaat er ook een ‘beste’ moment of weertype op basis waarvan je je haag het beste kunt snoeien?

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar het meermaals snoeien van je hagen is eigenlijk heel gezond voor de plant. Snoeien stimuleert namelijk nieuwe groei en zorgt ervoor dat je haag dicht en compact blijft.

Je haag niet of onvoldoende snoeien maakt ze kaal van binnenuit

Als je niet snoeit, wordt je haag van binnenuit kaal en verliest hij zijn vorm. Daarnaast kan regelmatig snoeien er ook voor zorgen dat je haag minder vatbaar is voor ziekten en plagen.

Het snoeien van hagen is dus zeker geen slechte zaak, maar het moet wel op een verantwoorde manier gebeuren. Als je gaat snoeien, zorg dan dat je altijd scherp gereedschap gebruikt om de takken schoon en netjes door te snijden. Bot gereedschap kan de takken beschadigen, wat leidt tot ongezonde groei.

Als het gaat om het beste moment om je haag te snoeien, zijn er eigenlijk twee belangrijke factoren om rekening mee te houden: temperatuur en vochtigheid.

Houd rekening met temperatuur en vochtigheid wanneer je gaat snoeien

Wat betreft de temperatuur is het belangrijk om te weten dat je je haag het beste kunt snoeien als de temperatuur mild is. Extreme hitte kan stress veroorzaken bij de planten, wat hun herstel na het snoeien kan vertragen.

Wat betreft vochtigheid, het is over het algemeen beter om te snoeien wanneer het droog is. Het snoeien van een natte haag kan leiden tot de verspreiding van ziekten. Bovendien kan het vocht het ook moeilijker maken om de snit schoon en netjes te houden.

De beste tijd om je haag te snoeien is dus op een milde, droge dag. En alhoewel het misschien extra werk lijkt om je haag meerdere keren per jaar te moeten snoeien, het is het zeker waard. Je beloning zal een gezonde, dikke en mooi gevormde haag zijn.