Wanneer en hoeveel snoeien? Je haagplanten onvoldoende snoeien kan ernstige gevolgen hebben

door: WVDS
geschoren haag, haag, heg, tuin
Afbeelding bron: Pixabay

Het snoeien van je hagen speelt een cruciale rol bij het in stand houden van een nette en aantrekkelijke tuin. De vraag die veel mensen zich stellen is: hoe vaak per jaar moet je je hagen snoeien?

Het algemene advies voor de meeste soorten hagen is om ze minstens tweemaal per jaar te snoeien. De beste tijd om dit te doen is eenmaal aan het begin van de lente en nogmaals aan het einde van de zomer.

Het snoeien in de lente stimuleert de groei van je haag door nieuwe scheuten de kans te geven om te groeien, terwijl de zomersnoei helpt om de structuur en vorm te behouden en de groei onder controle te houden.

Sommige haagsoorten hebben meerdere snoeibeurten nodig

Desalniettemin varieert de snoeifrequentie afhankelijk van het soort haag dat je hebt. Sommige soorten, zoals taxus, laurier, buxus en liguster, hebben bijvoorbeeld drie tot vier keer per jaar een snoeibeurt nodig. Het is dus belangrijk om te weten wat de specifieke behoeften van je haagsoort zijn.

Het negeren of vergeten te snoeien van je haagplanten kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de gezondheid als het uiterlijk van je haag. Zonder snoei kunnen hagen overwoekerd en onbeheersbaar worden. Dit kan leiden tot een onaantrekkelijk tuinbeeld, maar kan ook problemen veroorzaken door het blokkeren van licht naar andere planten.

Kwalijke gevolgen door het niet snoeien van je haag

Bovendien kan onvoldoende snoeien leiden tot een slechte gezondheid van de haag. Door het toestaan van overmatige groei zal de plant meer voedingsstoffen verbruiken, waardoor de algehele gezondheid van de haag kan verminderen. Het snoeien van je haag, hoe tegenstrijdig het ook mag klinken, is wel degelijk essentieel voor zijn groei en welzijn.

Snoeien houdt je hagen dus niet alleen mooi en netjes, maar helpt ook om ze gezond en levendig te houden. Het is een essentieel onderdeel van het tuinonderhoud dat niet over het hoofd mag worden gezien.

De sleutel ligt in het kennen en begrijpen van de specifieke behoeften van je haagsoort en ervoor zorgen dat snoeien een regelmatig onderdeel is van je tuinonderhoud.