Mogen gemeenten straks frituren verbieden op deze plaatsen? Onderzoek loopt al

door: STS
Frituur - frieten
Afbeelding bron: Photonews

Krijgen lokale besturen binnenkort de macht om plaatsen waar je ongezonde voeding kan kopen te verbieden in de buurt van scholen en kwetsbare omgevingen? Vlaams minister Hilde Crevits laat dat onderzoeken.

Negen op de tien Vlamingen wonen volgens een onderzoek van gezondheidsinstituut Sciensano in een buurt waar er meer verkooppunten zijn van ongezonde voeding dan van gezonde.

"Ik laat onderzoeken hoe lokale besturen meer slagkracht kunnen hebben om de aanwezigheid van te veel ongezonde voeding in bepaalde kwetsbare buurten aan te pakken", laat Hilde Crevits weten.

Fastfood en snoepwinkels

Dat geldt ook voor schoolomgevingen. "Het aantal fastfood restaurants en snoepwinkels op wandelafstand van de schoolpoort steeg de afgelopen jaren aanzienlijk, terwijl het aantal traditionele winkels zoals groentewinkels, bakkers en supermarkten gedaald zijn."

"De trend is extra uitgesproken voor scholen met een hoog percentage leerlingen die vaak in een moeilijke socio-economische situatie zitten. Zij zijn extra kwetsbaar voor een ongezonde voedselomgeving rond hun school."

Juridisch kader creëren

Sciensano heeft nu de opdracht gekregen om de mogelijkheden en knelpunten van de bestaande regelgeving in kaart te brengen en een juridisch kader te ontwikkelen.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp