Sciensano doet opvallende ontdekking over situatie in België

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Gezondheidsinstituut Sciensano heeft een opvallende ontdekking gedaan over drugs in België. Cocaïne neemt toe in populariteit, terwijl een andere harddrug terrein verliest.

"Volgens ons laatste rapport, over de drugssituatie in 2022 in België, wordt er meer cocaïne maar minder heroïne gebruikt tegenover de afgelopen vijf jaar. Cannabis blijft de meest gebruikte illegale drug", laat Sciensano weten.

"Het gebruik van stimulerende middelen zoals ecstasy, amfetamine en cocaïne is toegenomen bij de algemene bevolking. Informatie over het gebruik van crack is beperkt, maar er zijn aanwijzingen vanuit de behandelingscentra, spuitenruilprogramma’s en gebruikersruimtes dat het crackgebruik voornamelijk toeneemt in Brussel."

"Tegelijk is er onder de opgestarte behandelingen voor middelenproblemen sinds 2015 een significante daling van het aandeel patiënten dat behandeld wordt voor opiaten, in het bijzonder heroïne. Gericht onderzoek naar de kwaliteit van heroïne op retailniveau bevestigt dat het gebruik van synthetische opiaten (bijvoorbeeld fentanyl) zonder geldig voorschrift in 2022 relatief beperkt is gebleven."

Jongeren roken minder cannabis

"Cannabis blijft veruit de meest gebruikte illegale drug in België, maar cannabisgebruik onder middelbare scholieren daalde in Vlaanderen significant tussen 2010-2011 en 2021-2022, van 17% naar 10% voor scholieren die ooit al cannabis hebben gebruikt en van 11% naar 7% scholieren die in het voorbije jaar cannabis hebben gebruikt."

"Voor de opgestarte behandelingen omwille van een middelenprobleem is het aandeel patiënten dat behandeld wordt voor cannabis de afgelopen jaren stabiel gebleven."

"Synthetische cathinonen (stimulerende middelen met een gelijkaardige werking aan amfetamine), GHB/GBL en ketamine blijven de belangrijkste subgroepen van nieuwe psychoactieve substanties die in 2022 in België zijn aangetroffen. "