Gevaarlijke ziekte in opmars: "Sommige kinderen kleuren zelfs blauw"

door: STS
Dokter - huisarts
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Zowel in België als in Nederland is er een besmettelijke ziekte in opmars. Het gaat om kinkhoest. Er overleden tijdens de voorbije zes weken al vier kinderen in Nederland aan de gevolgen ervan.

Ook in België neemt het aantal gevallen van kinkhoest toe. In 2023 ging het om circa 1.200 meldingen. Eén pasgeboren baby overleed eind vorig jaar. Dit jaar waren er al 300 meldingen, enkel voor de maanden januari en februari.

Vooral voor baby's is kinkhoest gevaarlijk. "Door de hoestbuien kunnen zij plots stoppen met ademen", vertelde Amber Litzroth, epidemiologe bij Sciensano, aan VRTNWS. "Sommige kinderen kleuren zelfs blauw - een duidelijk teken van zuurstoftekort."

"De allerkleinsten zullen nog niet hoesten, maar kunnen wél in ademnood verkeren. En bij langdurig zuurstoftekort kan er hersenschade optreden die in ernstige gevallen ook fataal kan zijn."

Ook wie volwassen is en niet recent gevaccineerd werd, kan kinkhoest oplopen. Patiënten kunnen tot wel twaalf weken lang met een chronische hoest kampen.