Departement Zorg waarschuwt: “Al 316 gevallen van dodelijke ziekte gemeld”

door: BVDO
Vaccin
Afbeelding bron: Photonews

Dit jaar zijn er in Vlaanderen al 316 gevallen gemeld van kinkhoest. Die cijfers maakte het Departement Zorg bekend.

143 gevallen in januari, 173 meldingen in februari. In 25 jaar tijd zijn dat de grootste cijfers van het aantal gevallen van kinkhoest. De longziekte, die dodelijk kan zijn voor pasgeborenen, is dus aan een opmars bezig.

Valerie Weekers, de woordvoerster van het departement Zorg, laat weten dat haar dienst extra alert is. Vooral in Antwerpen en Vlaams-Brabant worden meldingen gemaakt van de ziekte die erg gevaarlijk is voor kinderen onder de 1 jaar.

“Het is een erg besmettelijke ziekte, veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis”, zegt professor Guy Brusselle, longarts aan het UZ Gent aan Gazet van Antwerpen.

Door de coronacrisis, waarbij we meer afstand van elkaar hielden en mondmaskers droegen, was het aantal gevallen enorm teruggelopen, maar nu is de ziekte helemaal terug. In Nederland zijn al vier baby’s overleden, in ons landje eentje.

Gratis vaccin beschikbaar

Volgens Brusselle is vaccinatie het beste preventiemiddel. “Het is bijvoorbeeld belangrijk dat zwangere vrouwen zich laten vaccineren, omdat ze zo ook hun nog ongeboren baby beschermen. De vaccinatie bij de zwangere vrouw gebeurt best tussen week 24 en 32 van de zwangerschap. Ik raad ouders en grootouders aan om zich eenmalig te laten hervaccineren.”

Het vaccin is gratis in Vlaanderen. Door corona zijn heel wat mensen beginnen twijfelen aan het nemen van een vaccin, waardoor er ook veel minder gevaccineerd wordt voor andere zaken dan corona.