Onthulling over coronavaccins: Dit zijn de voornaamste bijwerkingen

door: STS
Pierre Van Damme
Afbeelding bron: Photonews

Er is een internationaal onderzoek uitgevoerd naar de bijwerkingen van de coronavaccins. Het gaat om bloedklonters in de hersenen, ontsteking van de hartspier, ontsteking van het hartzakje of neurologische aandoeningen. Ernstige, maar zeldzame bijwerkingen.

De data van 99 miljoen gevaccineerde mensen uit acht landen werden onderzocht. "In acht verschillende landen hebben ze de databases samengebracht. Ze zijn gaan kijken wat ze 42 dagen na de vaccinatie kunnen oppikken aan zeldzame nevenwerkingen", zei vaccinoloog Pierre Van Damme op VTM.

"Dat vergelijken ze met een periode vóór we gestart zijn met de vaccinaties, om na te gaan wat je eigenlijk kon verwachten aan mogelijke aandoeningen."

De ontdekte bijwerkingen zijn ernstig, maar komen niet vaak voor. "Bij myocarditis, ontsteking van de hartspier, hebben we het over één à tien gevallen per miljoen gevaccineerden. Dat is nog steeds een lager risico dan na een Covid-19 infectie", vertelde Van Damme aan Het Laatste Nieuws. "In het geval van het Guillain-Barré syndroom, een neurologische aandoening, gaat het om drie à vier gevallen per miljoen gevaccineerden."

"Het is altijd belangrijk om daar de nodige aandacht aan te besteden, dat altijd au sérieux te nemen", zei Van Damme nog op VTM. "Als die mensen bij een behandelende geneesheer komen moet dat goed onderzocht worden en moet dat ook aangegeven worden bij de regelgevende autoriteiten en verder opgevolgd worden. Een aantal van die aandoeningen kunnen behandeld worden. Zeker als ze in een vroeg stadium herkend worden."

"Tegelijkertijd moeten we hier ook heel wat uit leren. Op een moment dat je met een pandemie zit, moet je natuurlijk ook kunnen schakelen op basis van alle gegevens die je hebt, en met alle middelen die je hebt."