Valsspelers met Covid Safe Ticket riskeren nu strenge straf: "Erg asociaal en gevaarlijk gedrag"

door: STS
Vaccinatiebewijs - CST
Afbeelding bron: Photonews

Dertig personen moeten voor de rechtbank verschijnen. Ze worden verdacht van gesjoemel met Corona Safe Tickets tijdens de coronacrisis.

Op dinsdag 7 februari wordt voor de 24ste en 25ste kamer in Brussel een themazitting gehouden over valse Corona Safe Tickets. Dertig beklaagden moeten zich komen verantwoorden omdat zij een valse vaccinatieregistratie lieten genereren door een dokter in Luik.

"De arts maakte in de periode mei tot en met november 2021 tegen vergoeding valse COVID-vaccinatieregistraties aan voor personen die hem hierom vroegen", legt het parket uit. "De personen konden dan een vals Corona Safe Ticket genereren op hun smartphone en kregen zo toegang tot restaurants en theatervoorstellingen. Het Corona Safe Ticket diende men in die periode ook voor te leggen als men naar bepaalde landen wou reizen."

"In regio Halle-Vilvoorde is aan alle verdachten een minnelijke schikking van 750 euro aangeboden. Daarop zijn 116 betrokkenen ingegaan. Dertig personen hebben aangegeven niet te willen ingaan op de minnelijke schikking. Die werden gedagvaard."

Asociaal

"Dit is erg asociaal en gevaarlijk gedrag", zegt Carol Vercarre, procureur des Konings van het parket Halle-Vilvoorde. "De coronaperiode was geen eenvoudige periode en iedereen wenst die zo snel mogelijk te vergeten. Dankzij de vaccinaties, certificaten en tickets slaagden we erin om het risico op verdere verspreiding van het virus te beperken en een deel van het gewone leven weer te hervatten."

"Het is dan jammer om te moeten vaststellen dat sommige mensen daarvoor 'vals' zijn gaan spelen, en hierdoor mogelijk andere deelnemers aan vrijetijdsactiviteiten hebben besmet met het virus. We hebben als openbaar ministerie tijdens de coronaperiode helder gecommuniceerd dat we streng zouden optreden tegen personen die valsheid zouden plegen."

De beklaagden wordt valsheid in een informaticasysteem ten laste gelegd. De strafmaat die hierop staat is een gevangenisstraf van zes maanden tot vijf jaar en/of een geldboete tot maximum 800.000 euro.