Bejaarden mishandeld door kleindochter en vriend: "Leven van beschuiten en kletskes cola, gescheurde lakens als pamper"

door: STS
Bejaarde vrouw
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Een koppel dertigers moet voor de rechtbank verschijnen. De vrouw en haar vriend riskeren een celstraf voor de onmenselijke behandeling en mishandeling van de 79-jarige grootmoeder en de 81-jarige stiefgrootvader van de vrouw.

De 31-jarige vrouw uit Alken trok in 2018 in bij haar oma. Haar 39-jarige vriend kwam er ook over de vloer. Alles verliep in een goede sfeer, en de oma en haar partner schonken de vrouw hun woning, waarvan ze het vruchtgebruik zouden behouden.

Daarna verslechterde de leefsituatie drastisch voor het bejaarde koppel. Ze moesten in een bijgebouw op een matras slapen. "In de zomer was het daar 30 graden. Als ik toen om drinken vroeg, kreeg ik niets", citeert Het Belang van Limburg de bejaarde vrouw.

"Ik heb vaak de kletskes van de lege cola-flessen in de garage uitgedronken uit dorst. Het laatste jaar kreeg ik ook amper eten. Ik ben veertig kilo afgevallen omdat ik leefde op beschuiten met confituur."

Ook wassen werd een probleem. "Ik moest gescheurde lakens in mijn broek steken als pamper. Ik kreeg dan een emmer water om ze in uit te spoelen." Haar partner werd buiten in de vrieskou met een tuinslang afgespoten.

Iemand verwittigen kon niet omdat hun telefoons afgepakt waren. Door dreigementen die geuit waren durfden ze ook hun huisarts niet in vertrouwen nemen. Toen de man na een val in het ziekenhuis belandde en de vrouw alleen achterbleef, ontsnapte ze door een raam en zocht ze hulp bij buren.

Op 18 april wordt er een vonnis uitgesproken in deze zaak. Beide dertigers riskeren drie jaar effectieve gevangenisstraf. De advocaten van het koppel vragen om de vrijspraak, zij trekken sommige verhalen in twijfel.