Wielrennen in gevaar door Evenepoel en Pogacar? "Gevaarlijke tendens"

door: JDH
Remco Evenepoel
Afbeelding bron: Photonews

De trend van verjonging is al enkele jaren aan de gang. En daar zitten Remco Evenepoel en Tadej Pogacar zeker voor iets tussen. 

Al enkele jaren trekken wielerploegen steeds meer piepjonge renners aan die van de juniorencategorie rechtstreeks de overstap maken naar de profs. Maar oudere renners vinden nog erg moeilijk een ploeg. Daardoor hingen onder meer Jelle Wallays (34), Jens Keukeleire (35) en Jens Debusschere (33) hun fiets aan de haak. 

De succesverhalen van Remco Evenepoel en Tadej Pogacar hebben andere ploegen aan het denken gezet waardoor zij nu ook steeds meer willen verjongen. "Het klopt dat de jeugd sneller de kans krijgt om prof te worden", zegt Aike Visbeek van Intermarché-Circus-Wanty bij Sporza Daily. 

"De zoektocht naar toptalenten begint alsmaar vroeger." Maar de Nederlander waarschuwt ook. "Het is wel een gevaarlijke tendens. Talentvolle renners met een grote motor zijn heel begeerd. Maar bij grote teams komen ze snel in een knechtenrol te zitten."

En zo gaan talenten misschien ook wel verloren. Doordat ze in de eerste jaren in een knechtenrol worden geduwd, geraken die renners daar soms ook niet meer uit, waardoor ze voor een lange tijd knecht blijven.