Veranderingen aan brugpensioen, minimumpensioen en pensioenbonus? "Zij zouden minder krijgen"

door: STS
pensioen
Afbeelding bron: Pixabay

Er wordt druk onderhandeld over een federaal regeerakkoord. Een "supernota" van Bart De Wever maakt duidelijk over welke veranderingen er zoal wordt nagedacht.

Zo zou De Wever de pensioenbonus pas willen toekennen aan mensen wanneer die na hun wettelijke pensioenleeftijd blijven doorwerken. Nu wordt die pensioenbonus gegeven aan iemand die langer doorwerkt na de vroegst mogelijke datum waarop die persoon op pensioen kan gaan. Een andere verandering zou zijn dat je effectief 35 jaar gewerkt moet hebben om er recht op te krijgen.

En naast de pensioenbonus zou er ook zoiets kunnen komen als de "pensioenmalus". Dat zou inhouden dat wie vroeger stopt, minder krijgt. "Het pensioenbedrag zou procentueel verlaagd worden per jaar dat men vroeger stopt, voor mensen die vervroegd uittreden (en dus aan die voorwaarden voldoen), maar geen 35 jaar gewerkt hebben", schrijft Het Laatste Nieuws.

Aantal gewerkte jaren voor minimumpensioen

Verder wil De Wever 35 gewerkte jaren als voorwaarde stellen voor het bekomen van het minimumpensioen. "Dit zal bijna zeker afgezwakt worden door de andere partijen, omdat het mensen voor voldongen feiten stelt", aldus de krant.

Uitdoofscenario voor brugpensioen

Ten slotte wil De Wever dat SWT, het vroegere brugpensioen, stilaan verdwijnt. Voor wie reeds op brugpensioen is zou er niets veranderen, maar er zouden geen nieuwe bruggepensioneerden meer bij mogen komen.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp