Grote verandering voor onze pensioenen op komst? De Wever wil het veel strenger maken

door: MRO
pensioen
Afbeelding bron: Pixabay

De kost van onze pensioenen zal nog fors toenemen en dus wordt van de volgende regering een pensioenhervorming verwacht. Formateur Bart De Wever wil daarin alvast veel verder gaan dan de Vivaldi-regering.

De regering-De Croo kreeg kritiek omdat de pensioenhervorming ver onder de verwachtingen bleef. Ze voerde in dat burgers minstens 20 jaar moeten werken om het minimumpensioen te krijgen. Belangrijke kanttekening daarbij is dat moederschapsrust, vaderschapsverlof en tijdelijke werkloosheid in rekening worden gebracht.

De Wever wil het aantal jaren dat mensen moeten werken om aanspraak te kunnen maken op het minimumpensioen fors optrekken. De nieuwe voorwaarde moet 35 gewerkte jaren worden, weet Het Laatste Nieuws. Daarbij zou verlof om voor iemand te zorgen wel meetellen.

Deze hervorming zou een flinke besparing opleveren. Het is echter maar de vraag in hoeverre de andere onderhandelende partijen (Vooruit, CD&V, MR en Les Engagés) hierin willen meegaan. De pensioenhervorming is één van de moeilijke dossiers die na een week vakantie op de onderhandelingstafel belandt.