Opvallend idee voor onze pensioenen: "Zo kunnen die mensen 1 tot 3 jaar vroeger met pensioen, zonder verlies"

door: STS
Bejaard - pensioen
Afbeelding bron: Pexels (Archieffoto)

Twee professoren hebben een oplossing bedacht waarmee mensen die een zwaar beroep uitoefenen vroeger op pensioen zouden kunnen gaan. Anders moeten zij vanaf 2030 ook tot hun 67ste werken.

Jean Hindriks, professor aan de Universiteit van Louvain-la-Neuve en Laurent Collot, professor aan de Universiteit van Namen, brachten voor de denktank Itinera Instituut een studie uit, waarin de financiering van de pensioenen onder de loep werd genomen.

Momenteel ligt de wettelijke pensioenleeftijd nog op 65 jaar, maar daar komt de komende jaren twee keer verandering in. Zo wordt de pensioenleeftijd in 2025 al opgetrokken naar 66 jaar. En in 2030 wordt die nog eens opgetrokken, dan tot 67 jaar.

Vroeger pensioen voor zware beroepen

Er is momenteel geen uitzonderingsregime voorzien voor mensen met zware beroepen. Professoren Hindriks en Collot probeerden in hun studie een oplossing te voorzien. Die bestaat erin de hogere pensioenen te laten krimpen, zodat mensen met een zwaar beroep vroeger op pensioen kunnen gaan, zonder dat ze daardoor minder pensioen ontvangen.

"Met een pensioenverlies van 1 en 5 procent voor de hoogste twee inkomenscategorieën kunnen werknemers uit de laagste drie inkomensgroepen één tot drie jaar vroeger met pensioen", meldt Trends. "Zo kun je zware beroepen een kortere carrière gunnen zonder pensioenverlies", vertelde Jean Hindriks aan het weekblad.