Bekende politici geven toe: "Ja, heb al eens een joint gerookt"

door: STS
Cannabis - joint
Afbeelding bron: Pexels (Archieffoto)

De gemeenteraadsverkiezingen komen dichterbij, en net zoals in de aanloop naar de federale verkiezingen zendt VRT 1 het programma 'Eerste keus' uit. Daarin kunnen jongeren die voor het eerst mogen gaan stemmen vragen stellen aan politici.

"Heeft u ooit al eens een joint gerookt?", vroeg een van de jongeren aan de politici. "Nee, nee, nee", antwoordde Guy D'haeseleer van Vlaams Belang. "Nee", klonk het ook bij Bart Tommelein (Open Vld).

"Ik heb al ooit een joint gerookt, ja. Toen ik veel jonger was", gaf Theo Francken (N-VA) toe. "Ja, toen ik veel jonger was", antwoordde Freya Van den Bossche (Vooruit). Haar ervaring als psychologe heeft haar wel nieuwe inzichten doen krijgen.

"Ik moet zeggen dat ik over legalisering van softdrugs anders ben beginnen te denken. Ik heb heel vaak jongeren begeleid die door een zware depressie, manie of zelfs psychose zijn gegaan, die maanden heeft geduurd, omwille van cannabisgebruik."

"Dus ik ben niet voor legalisering. Betekent dit dat ik achter gebruikers aan wil gaan? Nee. Ik wil hen benaderen vanuit een gezondheidsproblematiek."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp