Komen er in ons land maatregelen tegen nieuwe, besmettelijke variant van het apenpokkenvirus? Professor geeft het antwoord

door: PMN
ebolavirus
Afbeelding bron: Pixabay

Er is een nieuwe, besmettelijkere variant ontdekt van het apenpokkenvirus. Het virus is voor het eerst ook vastgesteld in Europa; dat gebeurde in Zweden.

De nieuwe variant van het apenpokkenvirus verspreidt zich momenteel razendsnel in Afrika. Voor het eerst is het virus ook vastgesteld in Europa, en wel in Zweden bij een persoon die terugkeerde uit Afrika.

Dat het virus nu ook in Europa is ontdekt, zorgt voor ongerustheid. In de voorbije maand raakten zo’n 14.000 mensen besmet en waren er 500 dodelijke slachtoffers te betreuren. De nieuwe variant verspreidt zich via seksueel contact, maar ook via speeksel en besmette voorwerpen, zoals bijvoorbeeld kledij.

Professor Liesenborghs zegt dat we niet moeten panikeren

Moeten wij ons ook zorgen gaan maken? "We zullen de situatie goed in de gaten houden, maar we moeten niet panikeren," zegt professor Laurens Liesenborghs van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen tegen VRTNWS.

“Er zijn momenteel ook geen maatregelen nodig in ons land. We moeten het wel nauwlettend in het oog houden. Al zijn we hier goed beschermd tegen het virus, dankzij de vaccinatiecampagne in 2022."

"Vooral homoseksuele mannen met wisselende partners waren toen het slachtoffer. We hebben toen een gerichte vaccinatiecampagne gevoerd en we schatten dat de helft van alle risicopersonen zich toen heeft laten vaccineren."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp