Wereldwijde noodtoestand: Marc Van Ranst legt uit wat te doen met apenpokken in ons land
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO kondigde de wereldwijde noodtoestand af voor de nieuwe variant van mpox. De ziekte wordt ook wel de apenpokken genoemd.
Vorige week doken de apenpokken in Europa op, meer bepaald in Zweden. De symptomen van de ziekte zijn hoofdpijn, spierpijn, koorts, gezwollen lymfeklieren en pijnlijke huiduitslag over het hele lichaam.
Dat is totaal anders dan in 2022, toen het virus enkel voor wat vlekjes rond de geslachtsdelen zorgde. Volgens viroloog Marc van Ranst is er geen reden tot paniek.
“We stellen vast dat de ziekte voor kinderen wat ernstiger verloopt, maar dat kan dus ook bij volwassenen soms het geval zijn. Als je eraan sterft, komt dat doorgaans door multi-orgaanfalen”, zegt hij aan Het Laatste Nieuws.
De gevolgen van het virus zijn wel levenslang te zien, als littekens die bultjes achterlaten. “Maar we mogen dat niet overdrijven. Bij enkele letsels is het hetzelfde als na zware acne.”
Geen reden tot paniek
Parallellen trekken met het coronavirus kan niet volgens Van Ranst. “Het virus gaat over via nauw huidcontact en via gedeelde voorwerpen. Het muteert ook veel trager en we hebben er een vaccin tegen. Het oude vaccin tegen pokken werkt ook tegen mpox, want da's dezelfde familie.”
Paniek is niet nodig, ook al komt het virus misschien ons land binnen de volgende maanden. Het zal volgens Van Ranst om geïsoleerde gevallen gaan die met isolatie en contacttracing gemakkelijk gecontroleerd kunnen worden.
De kans is groot dat we het virus de volgende maanden op andere plaatsen dan Afrika zien opduiken, maar het zullen geïsoleerde gevallen zijn. Die kan je bedwingen met isolatie en contacttracing. Paniek is helemaal niet nodig. Het is wel belangrijk dat de ziekte in de aandacht komt en dat mensen het virus eventueel bij zichzelf kunnen herkennen.