Kan je het apenpokkenvirus oplopen op reis? Expert zegt waar je op moet letten

door: BVDO
Ambulance - ziekenwagen
Afbeelding bron: Photonews

Mpox of het apenpokkenvirus is aan een stevige opmars bezig. Wie naar Afrika op reis gaat let best op voor enkele zaken.

Twee jaar geleden al sloeg het apenpokkenvirus toe. Nieuw is het dus niet, maar nu krijgen we wel af te rekenen met een nieuwe variant die gemakkelijker overdraagbaar is.

De opmars van het virus zal zich zeker nog verderzetten. Het is vooral opletten met contacten met mensen die uit Afrika komen. Vooral Congo en Burundi zijn de gevaarlijkste landen.

Mpox is echter niet zoals het coronavirus via de lucht overdraagbaar, het moet via nauw contact met de huid van een besmette patiënt gebeuren.

Laurens Liesenborghs van het Instituut voor Tropische Geneeskunde waarschuwt voor wie op reis gaat naar Afrika. “Voor de algemene reiziger, de reiziger die op safari gaat of mensen die gaan werken in Afrika als ze geen zorgverlener zijn is er relatief weinig risico”, klinkt het bij VRT Nieuws.

Het is wel belangrijk om waakzaam te zijn, al is de ziekte goed herkenbaar. “Patiënten met mpox zijn vaak ziek en hebben de typische letsels (zichtbare bolletjes, red.) dus het is ook makkelijk om afstand van hen te houden.”

Liesenborghs waarschuwt in het bijzonder mensen die aan sekstoerisme doen, want bij seksueel contact is de kans om het virus over te dragen bijzonder groot.

Volg Redactie24 nu op Instagram