Marc Van Ranst geeft ons goede raad: “Kunnen allemaal gezichtsmaskers dragen”

door: PMN
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Er is nu weer onrust ontstaan over het apenpokkenvirus. Er lijkt een nieuwe golf te ontstaan. Virussen zijn van alle tijden, maar wat kunnen wij doen om de kans te verkleinen dat we het krijgen?

Viroloog Marc Van Ranst geeft bij Facto verschillende tips wat we kunnen doen om de kans dat we een virus krijgen te verkleinen via de lucht. Hij raadt aan om kussen en knuffelen van familie en vrienden te vermijden als je griep hebt of verkouden bent. Blijf ook thuis van het werk of van school als je ziek bent.

“Iets anders dat we allemaal kunnen doen, is gezichtsmaskers dragen. In Azië dragen mensen ze al tientallen jaren op drukke plaatsen, hoewel het in Europa nooit op dezelfde manier is aangeslagen”, bedenkt Van Ranst zich. Een goede ventilatie zowel binnen als buiten huis vermindert ook de kans op infecties.

Regelmatig je handen wassen helpt je om geen virus op te lopen

“Natuurlijk moeten we verder allemaal een goede hygiëne in acht nemen: regelmatig schoonmaken en desinfecteren en aandacht besteden aan handhygiëne. We moeten allemaal onze handen gedurende de dag regelmatig wassen en daarna grondig drogen.”

“Goede handhygiëne helpt voorkomen dat een hele reeks virussen worden overgedragen en opgelopen. Niet alleen door de lucht, maar ook andere micro-organismen, zoals de virussen die maag-darminfecties veroorzaken”, besluit de viroloog.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp