Belangrijke oproep voor iedereen die naar de kust gaat: "Moet je doen zodra je aankomt"

door: STS
Strand Oostende
Afbeelding bron: Photonews

Aan de kust is er een triest record gebroken. Nooit liepen er op één dag meer kinderen verloren dan afgelopen maandag het geval was. De redders doen een belangrijke oproep.

Op maandag 12 augustus, toen het ook aan de kust hoogzomer was, liepen 173 kinderen verloren. Het gaat om een nieuw dagrecord.

In de maand juli kregen de redders aan de kust ook al te maken met in totaal 482 verloren gelopen personen. Dat is veel meer dan in juli 2023, toen er 225 personen verloren liepen.

"Deze 482 personen zijn overwegend kinderen, met als grootste leeftijdsgroep de 4- tot 8-jarigen", zegt kustreddingsdienst IKWV. "Slechts enkelingen zijn volwassen personen. Het gaat dan bijvoorbeeld om ouderen of mensen met een beperking."

Drukte is belangrijke factor

De IKWV (Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen) stelt vast dat de drukte op het strand één van de belangrijkste factoren is: "Hoe drukker op het strand, hoe dichter de strandgangers bij elkaar zitten en hoe moeilijker het wordt voor zowel ouders als kinderen om elkaar makkelijk terug te vinden in de mensenmassa."

Foto nemen zodra je aankomt op het strand

De redders doen een belangrijke oproep aan alle ouders: "Doe je kind een gratis polsbandje om. Noteer de naam en je gsm-nummer."

"Neem een foto van je kindje zodra je op het strand komt. Zo kun je in geval van nood deze foto delen met de redders en een duidelijke beschrijving geven van de kledij. Begeleid je kinderen tot aan of in het water en blijf bij hen in de buurt, zodat je steeds oogcontact kan maken."

Verder wordt aangeraden om een opvallend herkenningspunt te kiezen om af te spreken met de kinderen en hen ook vertrouwd te maken met de redders, zodat ze weten dat zij hun aanspreekpunt zijn in geval van nood.