Slecht nieuws over populair ingrediënt: "De tijd dat dit product goedkoop was, die is voorbij"

door: STS
Kassa - supermarkt
Afbeelding bron: Shutterstock.com / Halfpoint

Een ingrediënt dat in vele keukens terug te vinden is, kost tegenwoordig veel geld. We betaalden er nog nooit zo veel voor.

Het gaat om olijfolie. Tegenvallende oogsten hebben ervoor gezorgd dat de prijs van dit product de voorbije drie jaar elk jaar gestegen is. We betalen nu 33% meer voor olijfolie dan vorige zomer het geval was. In vergelijking met drie jaar geleden betalen we 45,5% meer.

"De oogst in Spanje, die telt voor de helft van de productie, is de laatste twee jaar drastisch mislukt", zei Guy Hendrickx van olijfoliespeciaalzaak Frantoiani op VRT 1. "Ze hebben maar 40 à 45 procent van de normale productie kunnen oogsten. En dat heeft dan absoluut een impact op de hoeveelheid olijfolie in de wereld en dus ook op de prijs. Dat is vraag en aanbod."

Betere oogst lijkt op komst

Maar dit jaar zijn de weersomstandigheden in het zuiden van Europa gunstiger, en dus wordt er een goede oogst verwacht. "De eerste tekenen van de oogst die er vanaf oktober aankomt, is dat die toch wel terug op niveau zal zijn. Het voorjaar is goed verlopen, de zomer is goed verlopen. Tot hiertoe loopt het naar verwachting."

"We mogen voorzichtig positief zijn, maar de tijd van de goedkope olijfolie, die is voorbij", gaf Hendrickx nog mee.

Volg Redactie24 nu op Instagram