Nu komt alles uit: Daarom betalen we zoveel in de supermarkten

door: STS
Supermarkt - boodschappen
Afbeelding bron: Photonews

De prijzen in de supermarkten zijn sinds de energiecrisis flink gestegen, dat merken we allemaal wanneer we de kassa passeren. Nu blijkt dat niet de supermarkten, maar vooral zeven grote voedingsbedrijven grote winsten boekten.

Het gaat om aardappelverwerkende bedrijven als Clarebout Potatoes, Agristo en Lutosa, zetmeelproducent Tereos, pastaproducent Soubry, de Tiense Suikerraffinaderij en de Belgische tak van de internationale producent van voedingsgrondstoffen Cargill, meldt Gondola.

Olivier Malay, econoom aan de ULB en bij de studiedienst van het ACV, deed onderzoek naar de jaarrekeningen van bedrijven uit 2022. "Ik heb ontdekt dat de supermarkten geen extra winst geboekt hebben. Hun omzet is gestegen, maar hun kosten zijn nog hoger gestegen", zei Malay op VRT 1.

"Maar bij de voedingsbedrijven zien we het tegenovergestelde; daar zien we een verhoging van de winsten, met 33 procent. En als we alleen kijken naar de grote bedrijven zien we een verhoging van de winsten met 72 procent."

"Agristo bijvoorbeeld, had in de jaren voor de energiecrisis een winst van rond de 30 miljoen euro per jaar. Maar in 2022 heeft Agristo 112 miljoen euro bedrijfswinst geboekt."