"Wij worden genaaid": Voor deze bevolkingsgroep is boodschappen doen het duurste

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Er is één bevolkingsgroep die de stijgende prijzen in de supermarkten extra hard voelt. Zij betalen nog meer voor hun boodschappen.

Het gaat om singles. Terwijl een gemiddeld huishouden het afgelopen jaar 8,5% meer betaalde, betaalden alleenstaanden onder de 40 jaar 11,7% meer voor hun boodschappen. Voor singles boven de 40 jaar is de situatie nog slechter. Zij betaalden 12,1% meer.

"Singles zijn de grootste slachtoffers van de inflatie. Bij hen staat de koopkracht het hardst onder druk", concludeert Pierre-Alexandere Billiet, CEO van Gondola. "Alleenstaanden kopen vaker producten die meer verwerkt of individueel verpakt zijn, zoals kant-en-klaarmaaltijden voor één persoon. Net de producten die de hoogste impact ondervonden van de inflatie. Daarnaast kunnen singles niet profiteren van bulkpromoties zoals twee plus drie gratis."

Bovendien gaat er een hoger bedrag van het loon van een kinderloze alleenstaande naar de overheid; maar liefst 53%, ten opzichte van 48,8% bij een koppel tweeverdieners met twee kinderen. Singles betalen ook meer voor dienstencheques, een koppel krijgt dubbel zoveel belastingvoordeel.

"We worden genaaid. Met grote en kleine steken", vertelde Raf Van Bedts aan het Nieuwsblad. Hij bracht een boek uit, getiteld 'De (un)happy single, het zoetzure leven van kinderloze alleenstaanden'.

Volg Redactie24 nu op Instagram