Er valt wat op aan prijzen in supermarkten: "Dit is het slechtere nieuws"

door: STS
Supermarkt - koopkracht
Afbeelding bron: Photonews

We betalen momenteel nog altijd meer in de supermarkten dan twee jaar geleden. Toch zijn er nu ook enkele producten in prijs gedaald.

Zo zijn zuivelproducten dit jaar goedkoper geworden, op kaas na. "Halfvolle melk is nu bijvoorbeeld 5% goedkoper dan vorig jaar, yoghurt 2%", weet Testaankoop. "Kazen werden duurder, gemiddeld met 3,8%. Dit zijn wel producten die vorig jaar erg duur waren, de prijsdalingen zijn dus erg relatief."

"Groenten zijn daarentegen fel gestegen in prijs, en dan vooral aardappelen. Daar betaal je nu ongeveer 20% meer voor dan vorig jaar. Ajuinen en wortelen zijn respectievelijk 36% en 31% duurder dan een jaar geleden. Enkele groenten werden dan weer goedkoper, zo kosten komkommers nu 18% minder en tomaten 8% minder dan vorig jaar."

"Het slechtere nieuws is dat de prijsdalingen die we nu zien, volledig tenietgedaan worden als we kijken naar de inflatie op twee jaar. Supermarktproducten zijn gemiddeld een kwart duurder dan in januari 2022, toen de inflatie voor het eerst boven de 2% kwam."

Prijzen
Afbeelding bron: Testaankoop