Niet leuk voor wie naar de supermarkt moet: "Dit wordt wellicht nooit meer zoals vroeger"

door: STS
supermarkt aankopen kassa
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Supermarktproducten zijn nu gemiddeld een kwart duurder dan in januari 2022. "De kans is klein dat we ooit nog terugkeren naar de prijzen van toen", zegt Ortwin Huysmans, woordvoerder van Testaankoop.

De inflatie in de supermarkt staat met 4,27% nu ongeveer zo hoog als twee jaar geleden. "De daling van de inflatie is goed nieuws, maar het betekent ook dat we nog altijd meer betalen dan vorig jaar. En toen lagen de prijzen al enorm hoog", stelt Testaankoop.

"Het slechtere nieuws is dat de prijsdalingen die we nu zien, volledig teniet gedaan worden als we kijken naar de inflatie op twee jaar. Supermarktproducten zijn gemiddeld een kwart duurder dan in januari 2022, toen de inflatie voor het eerst boven de 2% kwam. De kans is klein dat we ooit nog terugkeren naar de prijzen van januari 2022", vreest Ortwin Huysmans, woordvoerder van Testaankoop.

"Sommige kosten zijn namelijk permanent gestegen, zoals loonkosten. Maar we moeten vermijden dat de prijsdalingen die zich het voorbije jaar hebben voorgedaan in energie en grondstoffen louter en alleen grote producenten ten goede komen, en niet consumenten of boeren."

Volg Redactie24 nu op Instagram